'Κάτω από το Τοπίο' 

Θηρασία 2021-22

Η ομάδα «Μπουλούκι», ο Δήμος Θήρας και η Δημοτική Κοινότητα Θηρασίας, διοργανώνουν από κοινού τη δράση «Κάτω από το Τοπίο: Θηρασιά 2021-22» ως ένα τρίπτυχο εκδηλώσεων αφιερωμένων στο ρόλο των τοπικών παραδόσεων και τη σημασία των μικρών οικισμών της υπαίθρου, στη σύγχρονη πολιτισμική συγκυρία. Ένα διεθνές τριήμερο συμπόσιο, ένα δωδεκαήμερο εργαστήριο για τις παραδοσιακές τεχνικές δόμησης και ένα τριήμερο συμμετοχής και συλλογικής εργασίας είναι οι τρεις επιμέρους εκδηλώσεις της δράσης αυτής που ξεκινά την άνοιξη του 2021 και ολοκληρώνεται την άνοιξη  του 2022.  

  • Συνάντηση 

Η ανοιχτή δράση που εγκαινιάζει τις εκδηλώσεις «Κάτω από το Τοπίο» στο νησί της Θηρασιάς είναι ένα 3ήμερο Συμμετοχικής Εργασίας (28 - 30 Μαΐου 2021) τοποθετημένο στο τελευταίο Σαββατοκύριακο του Μαΐου, με επίκεντρο το Σχολείο της Θηρασιάς, στον κεντρικό οικισμό του Μανωλά. Κατά τη διάρκεια των τριών αυτών ημερών, η ομάδα Μπουλούκι και διεπιστημονική ομάδα συνεργατών της μαζί με την τοπική κοινότητα της Θηρασίας, τους μαθητές και τους δασκάλους του νησιού, θα προχωρήσουν στον καθαρισμό του μονοπατιού που συνδέει τον Μανωλά με τον οικισμό της Αγριλιάς. Οι βασικοί οδικοί άξονες του εγκαταλελειμένου οικισμού, που έχουν αποκλειστεί από την έντονη βλάστηση, θα γίνουν και πάλι προσβάσιμοι, ανοίγοντας έτσι το δρόμο για την επανοικειοποίηση και την προστασία του.

  • Εργαστήριο

Στην καρδιά των δράσεων “Κάτω από το Τοπίο” τοποθετείται ένα 12ήμερο εργαστήριο (6 - 17 Σεπτεμβρίου 2021) πρακτικής εξάσκησης στις τοπικές παραδοσιακές τεχνικές δόμησης. Το εργαστήριο θα πραγματοποιηθεί στον οικισμό της Αγριλιάς και θα διεξαχθεί μέσα από την επισκευή επιλεγμένων αγροτικών κατασκευών του οικισμού, ξεκινώντας από το μονοπάτι που οδηγεί στην Παναγία του Λαγκαδιού και περνώντας στο εσωτερικό των υπόσκαφων κτισμάτων.

  • Συμπόσιο 

Ένα 3ήμερο διεθνές συμπόσιο (28 - 30 Απριλίου 2022) που απευθύνεται ειδικά σε νέους ερευνητές και αρχιτέκτονες και θα λάβει χώρα στο Μοναστήρι της Κοίμησης της Θεοτόκου, στο νότιο άκρο του νησιού, στο ακρωτήριο Τρυπητή. Το συμπόσιο αυτό θα επιχειρήσει μια κριτική προσέγγιση της έννοιας του τοπίου, που μοιάζει πλέον να εδραιώνεται ως όρος—κλειδί σε πολλές συζητήσεις που αφορούν τη διαχείριση του δομημένου περιβάλλοντος. Ο όρος αυτός φαίνεται να παρέχει ένα κοινό έδαφος όπου διαφορετικά γνωστικά πεδία δύνανται να συναντηθούν διαμορφώνοντας ολιστικές προσεγγίσεις. 

Χάρτης Θηρασίας

Καλλιτεχνικές Εκδηλώσεις 

Το Διεθνές Συμπόσιο Αρχιτεκτονικής θα πλαισιωθεί από μια σειρά εκθέσεων και εικαστικών δρώμενων που θα φιλοξενηθούν κατά κύριο λόγο στο χώρο της Μονής της Κοίμησης της Θεοτόκου. Τα κελιά και ο προαύλιος χώρος του μοναστηριού θα γίνουν υποδοχείς τριών εικαστικών εγκαταστάσεων διαφορετικού χαρακτήρα και κλίμακας που θα αναφέρονται στον ιδιαίτερο χαρακτήρα της Θήρας και της Θηρασιάς: 

i. Σύγχρονη Γλυπτική 

Τα γλυπτικά έργα θα δημιουργηθούν από επιλεγμένους φοιτητές της Ανώτατης Σχολής Καλών Τεχνών Αθηνών του εργαστηρίου Α΄ Γλυπτικής. Οι φοιτητές θα λάβουν μέρος στο συμμετοχικό τριήμερο του Μαΐου του 2021, κατά την διάρκεια του οποίου θα γνωρίσουν τον τόπο και θα συλλέξουν αναφορές και τοπικά υλικά για την εικαστική τους δημιουργία.

ii. Αρχειακό Υλικό 

Αναπαραστάσεις του θηραϊκού τοπίου - Ερευνητικό υλικό μελετών για την ευρεία εκμετάλλευση της θηραϊκής γης - Αντικείμενα καθημερινής χρήσης και τεχνουργήματα που μαρτυρούν την ιδιαίτερη ιστορία του τόπου. 

iii. Θερινό σινεμά 

Κατά τη διάρκεια των τριών ημερών του συμποσίου προτείνεται να προβληθούν επιλεγμένες κινηματογραφικές παραγωγές που θα κινητοποιήσουν τη συζήτηση γύρω από το παρελθόν και το μέλλον της Θήρας και της Θηρασιάς.

 

Υπόσκαφα κτίσµατα στον ερειπωµένο οικισµό της Αγριλιάς

Επιστημονική Έρευνα

Με πυρήνα τον εγκαταλελειμμένο οικισμό της Αγριλιάς η ομάδα Μπουλούκι διεξάγει διεπιστημονική μελέτη, ώστε να διερευνηθεί η χρήση των τοπικών φυσικών ποζολανών και άλλων ηφαιστειακών πετρωμάτων στην παραδοσιακή αρχιτεκτονική της Θήρας και της Θηρασιάς. Βασικός σκοπός της έρευνας αυτής είναι να ερμηνευθούν οι παραδοσιακές τεχνικές και να ανακτηθεί μέρος της ξεχασμένης μαστορικής γνώσης που βρίσκεται πίσω από τις υπόσκαφες κατασκευές της Θήρας και του θηραϊκού τοπίου.

Η Θηρασιά, τόπος ηφαιστειακός. Διαφοροποιήσεις της γεωλογικής µορφολογίας 

Η δράση «Κάτω από το Τοπίο» τίθεται ως ένας συνδυασμός πολιτιστικών εκδηλώσεων και έρευνας, συμμετοχικής εργασίας και κοινωνικού διαλόγου που εκκινεί από τις ανάγκες και τα αιτήματα της τοπικής κοινωνίας, ερμηνεύει τις παραδοσιακές κατασκευαστικές τεχνικές και διαπραγματεύεται ιδέες και αντιλήψεις για το τοπίο, όπως αυτές διατυπώνονται διεθνώς στον επιστημονικό διάλογο, αλλά και ευρύτερα, έξω και πέρα από αυτόν.

Συνοπτικά

Διοργάνωση:  ΜΠΟΥΛΟΥΚΙ, Δήμος Θήρας, Κοινότητα Θηρασίας 

Σε συνεργασία με:  ΕΜΠ Εργαστήριο Τεχνικών Υλικών, Ι.Γ.Μ.Ε  Εργαστήριο ‘ΛΙΘΟΣ’, ΕΤΗ Ζurich Department of Architecture & Construction,  ΑΣΚΤ Τμήμα Γλυπτικής Α΄

Χορηγοί: Οινοποιείο «Βασάλτης»Οινοποιείο «Μικρά Θήρα»