'Επιστροφές': Νέο καλντερίμι στην Αρτσίστα Ζαγορίου

Οι σχέσεις καταγωγής ως αφετηρία ανάπτυξης συμμετοχικών μοντέλων αποκατάστασης και ανάδειξης πολιτισμικών τοπίων.

Εργαστήριο Πέτρινης Δόμησης: 24 Αυγούστου – 13 Σεπτεμβρίου 2020

Το Μπουλούκι, ο Σύλλογος Νέων Αρίστης και το τμήμα Ηπείρου του ΤΕΕ συνδιοργάνωσαν το συμμετοχικό εργαστήριο πέτρινης δόμησης στον οικισμό της Αρίστης, στο δυτικό Ζαγόρι, μεταξύ 24 Αυγούστου και 13 Σεπτεμβρίου 2020. 


Κατά τη διάρκεια των ‘Επιστροφών’ που πραγματοποιήθηκαν υπό την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού, της Περιφέρειας Ηπείρου και της Ελληνικής Εθνικής Επιτροπής για την UNESCO, ανακατασκευάστηκε τμήμα (60μ.) καλντεριμιού που οδηγεί στην πλατεία του παραδοσιακού οικισμού της Αρίστης, οι παράπλευροι τοίχοι του από ξερολιθιά και μία κρήνη. 


Το εργαστήριο πραγματοποιήθηκε με τη συμμετοχή είκοσι (20) συνολικά εθελοντών από την Αρίστη, το Ζαγόρι και την ευρύτερη επικράτεια, τριών (3) μαθητευόμενων τεχνιτών (ένας εκ των οποίων ήταν Αριστινός) και τεσσάρων (4) εκπαιδευτών μαστόρων. 


Στο πλαίσιο των ‘Επιστροφών’ διοργανώθηκε η ημερίδα: ‘Πολιτιστικά Τοπία και Ξερολιθιά’ στην οποία πραγματοποιήθηκαν δύο στρογγυλές τράπεζες. Η πρώτη είχε θέμα τη χρήση τοπικών υλικών σε πολιτιστικά τοπία και η δεύτερη αφορούσε τις θεσμικές διατάξεις για τη διατήρηση της τέχνης της ξερολιθιάς. 


Η δράση ολοκληρώθηκε με το τριήμερο 11-13 Σεπτεμβρίου, που ήταν αφιερωμένο στην 80ή επέτειο της μάχης της Γκραμπάλας. Το τριήμερο περιλάμβανε επίσκεψη στο ιερό (βακούφικο) δάσος της Αγίας Παρασκευής στην Αρίστη, προβολή ντοκιμαντέρ μικρού μήκους, περιήγηση στο πεδίο της μάχης και την κορφή του λόφου της Γκραμπάλας και επίσκεψη στο εγκαταλελειμμένο πλέον, νεκροταφείο των Ιταλών πεσόντων στη μάχη.

Ημερομηνίες: 24/08/2020 - 13/09/2020

Συνδιοργάνωση: Μπουλούκι, Σύλλογος Νέων Αρίστης, ΤΕΕ τμήμα Ηπείρου

Αιγίδα: Περιφέρεια Ηπείρου, Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού, Ελληνική Εθνική Επιτροπή για την UNESCO

Υποστήριξη: Δήμος Ζαγορίου

Συντονισμός: Φαίδων Μουδόπουλος - Αθανασίου

Συνεργάτης: Άννα Ζαχαράκη

Φωτογραφίες: Ελένη Μητροπούλου